Voorbereiding

Het slagen van je tocht staat of valt met een goed voorbereiding. Zorg ervoor dat je een paar maanden op voorhand hiermee begint. Dat je weet welke route je neemt en je in topconditie bent

Welke route?

Welke route je kiest, hangt natuurlijk helemaal af van wat je wilt. Welk landschap vind je mooi? Wil je een rustige route of juist veel andere wandelaars ontmoeten? Wat wil je onderweg zien en meemaken? Van alle pelgrimspaden bestaan goede wandelboekjes. Maar het is natuurlijk best een puzzel om ze aan elkaar te knopen en zo jouw route te bepalen.

Wij zijn gestart vanuit onze achtertuin in Hoegaarden. Je startpunt bepaal al een groot deel welke route je kan kiezen. Op de website van het Vlaams genootschap Compostela staan ze allemaal mooi uitgewerkt per land.

Populaire startplaatsen zijn vanuit Frankrijk; Tours, Le Puy-en-Velay en Arles, Vezelay, Saint-Jean-Pied-de-Port. Vanuit Spanje: Sevilla, Hendaye

Wanneer?

Juni en september zijn de drukste maanden. Juli en Augustus zijn relatief rustige maanden maar hou hierbij rekening dat het erg warm kan worden overdag.

Hoeveel km per dag?

Om vanuit Vlaanderen en Nederland naar Santiago te wandelen heb je ongeveer drie tot vier maanden nodig. Je wandelt gemiddeld een 25 km per dag. Om al fietsend naar Santiago te rijden heb je ongeveer drie tot vijf weken nodig. 

Belangrijk is dat je je eigen tempo bepaald en niets forceert. De eerste dagen zijn we begonnen met 18 km a 20 km om aan de omstandigheden te wennen. Geleidelijk hebben we de km ‘s opgetrokken. 
Sommige dagen stelt 30 Km niets voor, andere dagen is 20 km al heel zwaar. Het terrein en de weersomstandigheden bepalen heel veel. In een bos waar ze net kaalkap hebben gedaan en het pad vol met omgezaagde bomen ligt, gaat uiteraard heel moeizaam. 
Reken er ook op dat je soms al wel eens de weg kwijt bent. Dat maakt het bijzonder moeilijk om op voorhand al je nachten vast te leggen.

Hoe vaak pauzeren?

Na een uur inspanning is het raadzaam een tiental minuten pauze te nemen en na twee uur een twintigtal minuten. Zelf nemen wij pas pauze na twee uur. ‘s Middags vaak een siësta van een uur en laten we onze voeten verluchten. Ook een rustdag inlassen na een week stappen is geen overbodige luxe.

Wat kost een camino per dag?

Ieder reist natuurlijk op zijn eigen manier en je maakt het zo duur of zo goedkoop als je zelf wilt. Wij kamperen soms in 't wild, meestal op campings en af en toe eens in een hotel voor wat meer luxe. Gemiddeld zal het vanuit België ongeveer een 50 euro per dag zijn, in Spanje eerder een 35 euro. Als je kampeert kom je rond in België met een 25 euro per dag.

Reken op een 5000 euro als je de tocht wilt doen vanuit je thuis en je overnacht in auberges, voor kampeerders ongeveer een 3000 euro. Vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port zal het ongeveer een 1200 euro zijn.

Met de tent of niet?

Op de infodag van de compostelagenootschap kregen we de indruk dat er weinig pelgrims met de tent reizen.

Je hebt sowieso meer gewicht te dragen en  een lichtgewicht tent kost al heel wat. Maar de voordelen zijn zo groot! Je bent bent vrij om te doen en laten wat je wilt. In Frankrijk kan je overal wild kamperen, je dient enkel rekening te houden met een paar puntjes. Zo mag je de tent niet opzetten vlak bij een openbare weg of in een natuurreservaat.

Je kan ook steeds aan particulieren vragen of je je tentje mag opzetten in de tuin. Het helpt als je de geloofsbrief laat zien

Je kan altijd je eigen potje koken, je hoeft niet naar snurkende pelgrims te luisteren en bovenal;  je kan stappen zolang je wilt, vertrekken wanneer je wilt en bovendien nog goedkoop!
wildkampeerplekje tussen de wijngaarden

Uitrusting

Zelf hebben we de eerste tocht heel veel spullen geleend en gaandeweg wat nieuwe spullen bijgekocht. je kan onze paklijst hier raadplegen. 

Fysieke voorbereiding

De fysieke voorbereiding is de belangrijkste! 

Je loopt vaak door heuvelachtig of bergachtig landschap of soms lange stukken over asfalt. Bij lange-afstand-lopen gaat het om uithoudingsvermogen, niet om presteren. Dat kun je trainen door bijvoorbeeld zes weken van tevoren te beginnen met enkele dagen per week een paar uur lopen. Bouw dat geleidelijk op naar dagelijks lopen, met bepakking. Loop rustig , gelijkmatig en in cadans. Las voldoende rustperiodes in en drink op tijd . 


Over ons

Bezoekers willen weten wie aan de andere kant van de pagina zit. Gebruik deze ruimte om iets over je bedrijf te vertellen.

Meer over ons

Neem contact op

mail@voorbeeld.com
+31 12345678

Andere manieren om contact op te nemen

Kom eens langs

Dorpsstraat 10
1234 AB, Stad
Nederland

Route en kaart