Marrakech

Marrakech

Sprookje van 1000 en één nacht

Op nog geen 3 uur vliegen van België kom je terecht in een hele andere wereld en zit je meteen midden in het sprookje van 1001 nacht. Oude Arabieren op ezels en paarden, stokoude bedelaars, eenogigen, …

Onze eerste ervaring met Marokko was een 5 daagse citytrip in Marrakesh. Iets te lang als citytrip omdat de stad nogal overweldigend overkomt wanneer je hier voor het eerst toekomt. 3 dagen was voor ons persoonlijk al meer dan genoeg om Marrakesh te verkennen. Nadien was Marrakesh onze uitvalsbasis voor de excursies naar de woestijn en de Atlantische kust. Elke keer wanneer we terugkomen, voelen we ons een beetje meer thuis. De drukte, de geuren en de sfeer daar hebben toch ook wel iets unieks.

Wat waren voor ons de hoogtepunten van Marrakesh?

Djemaa el Fna plein

Dit unieke plein is al jaren het centrum van Marrakesh en is het symbool van de stad. Unesco heeft het tot werelderfgoed uitgeroepen. Djemaa el Fna of ‘het plein van de doden’ heeft een gruwelijk verleden. Tot de 19de eeuw werden hier misdadigers onthoofd. Soms werden er op één dag wel 45 mensen geëxcuteerd en hun hoofden werden op de stadspoorten tentoongesteld.

Overdag kan je hier planten, vers geperst fruitsap, dadels, noten en kleding kopen maar ’s avonds krijgt het plein een magische uitstraling. Het wordt dan een gigantische openluchtshow want dan vult het plein zich met dansers, muzikanten, verhalenvertellers, slangenbezweerders, waterdragers … Ook verandert Djemaa el Fna dan in één grote picknickplek in de open lucht met overal tafels en stoeltjes waar je goedkoop kunt eten en drinken.

Slangenbezweerders op het plein
uitzicht vanaf het Café des France

Rondwalen in de Souks van Marrakesh

Je kan uren ronddwalen in de Souks door de smalle steegjes langs verschillende oude ambachten; wolververijen, kopersmeden, leerbewerkers, houtsnijwerkers, etc. waar je bij honderden winkeltjes alles kunt kopen, van kruiden en olijven tot keramiek en tapijten.

Elk souk is gespecialiseerd in zijn eigen koopwaar, waardoor je dus veel dezelfde soort winkeltjes bij elkaar ziet. Zo is er een souk voor tapijten, een souk waar je traditionele Marokkaanse slippers kunt kopen (babouches), een souk voor lederwaren en een souk voor parfums en specerijen. Net ten westen van de souks, vind je de leerlooierijen. Bereid je voor op volhardende en opdringerige verkopers, leer afdingen wanneer je een souvenir wilt. Meestal ligt de reële prijs van de koopwaar op een derde tot de helft van wat de verkoper zegt. Dat geldt niet voor goud, zilver of edelstenen, omdat de marges daarop veel kleiner zijn. Zodra je begint te onderhandelen, is de ongeschreven regel dat je de koopwaar ook moet kopen als de verkoper akkoord gaat met je prijs.

Wie de leerlooierswijk van Marrakesh doorkruist waant zich in de middeleeuwen. Het stinkt er als de pest en hier wordt nog steeds hard geploeterd om de huiden van de dieren te bewerken met de hand. De huiden worden in water- en zoutbaden geweekt en in diverse kalklogen ondergedompeld. Dan laat men ze in kuipen van duivenpoep zakken om het leer soepel te maken. Wil je dit bezoeken neem dan een herkende gids. Indien je in deze wijk rondloopt wordt je al gauw aangesproken door een zelfbenoemde gids en betaal je al snel het driedubbele. Je doet er goed aan om met je gids een bedrag af te spreken. afhankelijk van de duur betaal je ongeveer een 20 tot 50 dirham.

Souk des teintures

De souk des teintures herken je aan de strengen gekleurde wol die boven je hoofd te drogen hangen. In sommige steegjes wordt er nog steeds geverfd en geven ze je daar graag uitleg over de gebruikte pigmenten en verfmethodes. Hier kan je het best je ‘chech’ kopen, een lange luchtige sjaal die de Toearegs in de woestijn beschermen tegen de zon.

Verder heb je nog de houtbewerkers, de muziekinstrumenten makers, de groentemarkt, de smederij, de kruiden, ….. De moeite waard is de verse gedroogde thee die je hier op de markt kan kopen voor een prikje!

Vers fruitsap drinken op het terras van het café des Epices

Hier heb je een schitterend uitzicht op het pleintje met de specerijenwinkels en de oude vrouwtjes met hun zelfgebreide mutsen. Het fruitsap hier is bijzonder lekker, de moeite waard om het eens te proberen!

De botanische tuin jardin Majorelle

De Franse schilder Jacques Majorelle maakte de tuin voor iedereen toegankelijk. Groepen palmen, bamboe, waterlelies en cactusplantsoenen maken van deze tuin een oase van rust en kleur in het drukke Marrakesh. Kom vooral ’s morgens wanneer het rustig is en de tuin nog niet overspoelt wordt door toeristen.

Overnachten in een authentieke Riad

Overnachten in een Riad in Marokko is eigenlijk een must als je in Marokko bent en de sfeer van het land wil proeven. Wanneer je de drukte en de geuren van de soeks moe bent, kom je hier helemaal tot rust. De klassieke riad is een oud gebouw van meerdere verdiepingen, waarvan de kamers uitkomen in een romantische patio met veel planten en mozaïek tegeltjes en meestal een open dak.

Excursies vanuit Marrakesh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s