De Sahara

De magie van de Marokkaanse Sahara

8 dagen Marokko

In februari 2020 zijn we acht dagen naar Marokko gegaan waarvan zes in de woestijn. Voor de derde keer nemen we weer Hicham als reisgids. Hicham is geboren in het Atlas gebergte en we hebben hem leren kennen op onze eerst citytrip naar Marrakesh. Sindsdien maken we gebruik van zijn feilloze talent om ons een onvergetelijke reis te bezorgen. Voor de tweede keer trekken we terug naar de woestijn.

Het is één van onze mooiste en bijzonderste reizen. Wat maakt de woestijn voor ons dan zo bijzonder? De stilte, de adembenemende weidsheid en de ongelofelijke mooie sterrenhemel.

We nemen het vliegtuig van Brussel naar Marrakesh. Hicham staat ons op te wachten aan de uitgang van het vliegveld en brengt ons naar een riad in Marrakesh. In de riad krijgen we al snel een kopje thee aangeboden. Marokko is beroemd voor zijn lekkere muntthee. Hicham laat ons de landkaart zien waar we de volgende dag naartoe vertrekken. Ditmaal doen we de Merzouga, minimaal 10 uur rijden van Marrakesch. De eerste keer zijn we naar de Zagora geweest. Bij Merzouga zijn de duinen hoger dan bij Zagora, maar heeft als nadeel dat ze ook heel wat toeristischer zijn, je deelt de woestijn hier dus met meer mede-reizigers.

Dag 2

We busrit naar de woestijn is lang. Voor iemand die wagenziek wordt toch. Je slingert hier door heel wat bochten en de weg is ook niet zo vlak als bij ons. We zijn een paar keer moeten stoppen omdat er iemand wagenziek was. Zelf had ik een reispilletje genomen omdat ik mijn wagenziekte nog goed herinnerde van vorige reis. Onderweg komen we langs typische Marokaanse dorpjes en snuiven we al wat sfeer op.

Het is al avond wanneer we in de woestijn aankomen. Ik zoek al snel een duin op om een plasje te doen en onmiddellijk valt mij de ongelofelijke sterrenhemel op! Omdat in Marokko nauwelijks verlichting is, laat staan in de woestijn, is de sterrenhemel hier zo ongelofelijk. Het blijft me overvallen! Prachtig!

Dag 3

Onze eerste nacht is ontzettend koud in de tent. Onze slaapzakken zijn net iets te licht om ons warm te houden. Voor de warme zomers en op compostela trip voldoen onze slaapzakken goed, maar nu in februari lag de temperatuur rond het vriespunt ’s nachts. Gelukkig warmt de woestijn hier ook snel op eens de zon tevoorschijn komt.

De kamelendrijvers zijn ondertussen allemaal toegekomen en we starten onze dag steeds met een zalig ontbijt in het zonnetje met verse muntthee. We pakken daarna onze tenten in en vertrekken over de woestijnplateau over naar de wadi Nejjakht en de oase van Tisserdmime. We wandelen ongeveer 6 uur. In los zand wandelen is een heel stuk vermoeiender dan we gewend zijn. onze wandeltrainingen in België zijn er niets tegen. We komen verschillende nomaden tegen en dorpjes met een paar inwoners. De mensen hier leven hier midden in de woestijn met bijna niets. Ongelofelijk gewoon! Het lijkt ons westerlingen zalig om in deze rust te wonen.


Dag 4


Wandelend langs het oosten van Erg Chebbi, vinden we een doorgang door de duinen voordat we een van de hoogste beklimmen (170m). Erg Chebbi, beter bekend als de duin van Merzouga, is een van de twee grootste duinen van de Sahara in Marokko (de andere duin is Chigaga, in de buurt van M’hamid).

Wanneer we toekomen op onze bivak plaats nemen we steeds even een siesta. Hoe moe we ook zijn, om de zon te zien onderkomen, klimmen we weer naar de hoogste zichtbare duin. Uitkijkend over de uitgestrektheid van de woestijn en de mooie zonsondergang, voel je je heel nietig worden. Steevast het mooiste moment van de dag!

Na het eten maken de drijvers een kampvuur en vragen we of ze een leuk liedje kunnen zingen. Het trommelgeroffel op emmers maakt het plaatje compleet.

Dag 5

Vandaag wandelen we voorbij verlaten nomadenplaatsen. Nomaden hebben geen vaste woonplaats en trekken rond in de woestijn. op zoek naar weidegebieden voor de geiten.

Vanavond worden we verast met een tochtje op de kamelen. Wanneer je dit voor het eerst doet is dit wel een vreemd gevoel. Een dromedaris staat eerst recht via zijn achterste poten. De omgeving is wel super mooi en met de valavond echt genieten van de stilte en het uitzicht.

Er wordt ook brood gebakken in het zand. We kijken allemaal geboeid toe hoe dit in zijn werk gaat.

Onze kok is echt een meesterkok, wat we hier al in de woestijn te eten hebben gekregen is ongelofelijk! Elke morgen, middag en avond tovert hij daar een maaltijd voor ons. Hoe hij dat doet op die beperkte pannen en vuurtjes is ons een raadsel.

Dag 6

Vandaag wandelen we langs de grens van Algarije. We wandelen uren over een desolaat kaal maanlandschap. Je komt er helemaal tot rust en als tijdverdrijf zoeken we tussen onze voeten naar fosielen die je hier gemakkelijk vind.

We picknicken onder de enigste boom die hier staat. De zon is meedogenloos en we zijn blij dat we even in de schaduw kunnen zitten.

Morgen onze laatste dag in de woestijn. Al vier volle dagen leven we op het ritme van de natuur, omringd door enkel maar stilte en rust. Af en toe passeren we een kampement of een waterput waar de Berbers zich komen bevoorraden. Elke avond hebben we op de toppen van de duinen samen naar de ondergaande zon gekeken. Elke nacht werden we overweldigd door de schittering van duizend mooie sterren. Het gaat ontzettende moeilijk zijn om terug naar ons hectische leven terug te keren.


Dag 7


Na een korte wandeling keren we terug naar Marrakech. Onderweg stoppen we aan de Tizi-n-Tichka pas. Deze pas maakt deel uit van de hoofdweg tussen Ouarzazate en Marrakesch en bereikt men via tal van bochten naar een hoogte van 2260 meter. Hiermee ook de hoogste bergpas van Noord-Afrika. Het uitzicht is indrukwekkend.

Ook stoppen we even aan de populaire Todgha kloof. Deze is een van de mooiste plaatsen in het Atlas gebergte en we hebben spijtig genoeg te weinig tijd om deze te verkennen. De kloof is ontstaan door de rivier die door de kalkstenen rotsen stroomt. Je kan hier super mooie wandelingen maken en gaan hiken. Misschien een mooie plaats om langer te verblijven bij een volgende reis.

Als laatste tussenstop bezoeken we Ait Bendhadou.

Ofildelatlas

Al onze wandelvakanties in Marokko hebben we geboekt via Ofildelatlas.