Dag 15 Asquins – Vézelay

2 km gewandeld, 41 graden

Overnachting: hôtel de la poste, 125 euro

Vandaag is onze rustdag en we slapen beiden uit tot half acht. Rayna speelt terug in de rivier die naast onze tent ligt en ze lijkt weer helemaal de oude.

We doen hier onze was en terwijl deze ligt te drogen gaan we het dorpje verkennen.

In het dorp eten we weer in het restaurant dat ons gisteren zo goed bevallen was. We vragen of hij terug dat slaatje kan maken voor ons. Een bord vol verse groenten met platte kaas voor maar 5 euro. Hij verteld ons dat hij 80 jaar is en nog steeds werkt omdat hij anders zo snel moe en oud wordt. Heeft altijd een camping gehad in Brazilië maar met zijn pensioen is hij naar Frankrijk gekomen en is dat restaurant opgestart. Hij is echt een charmante man die ons met plezier bedient.

Tegen de namiddag vertrekken we naar Vezelay. Is 20 minuten wandelen maar wij doen er meer dan een uur over. Steil omhoog en een weg vol met keien maakt het super zwaar.

In Vézelay aangekomen denken we dat we binnen stappen bij de ‘vrienden van de pelgrim’ om informatie in te winnen over onze route. Het was echter een religieuze vereniging voor pelgrims waar men kan blijven overnachten. Rayna mag hier enkel buiten slapen op de koer en wij moeten beide hier apart slapen. Zonder twijfel besluiten we om dit maar over te slaan en een hotel te zoeken.

De kathedraal staat trouwens volledig in de steigers en er is niets van te zien.

De ‘vrienden van de pelgrim’ is slechts een metertje verder wandelen en dit maal stappen we bij de juiste binnen. De vriendelijke man zei ons dat hij beide routes al heeft gewandeld, die van Nevers en die van Bouges. Nevers heeft veel meer afwisseling van dorpjes en natuur maar is wel 2 dagen langer wandelen. Bouges is eentoniger en op het einde veel meer velden. Hij vertelt ons dat bij de variant van Nevers we meer langs water wandelen. Nu zijn we volledig overtuigt dat deze weg veel beter is voor Rayna. Onze hele planning ligt nu wel wat overhoop. We kopen een nieuw boekje aan met de routebeschrijving en de overnachtingsmogelijkheden en gaan dan op zoek naar een slaapplaats.

Vezelay is een prachtig stadje dat in teken staat van de pelgrims, vol met toeristen en mooie oude gebouwen.

De goedkopere hotels zijn allemaal echter volzet. Er was nog wel een kamer vrij in hotel ‘hôtel de la poste’. Een prachtig hotel, een voormalig koetshuis en de film ‘ La grande vadrouille’ van Louis de funes is hier opgenomen. De kamer heeft ook een prachtig uitzicht. Het kost wel wat meer dan we gewoon zijn.

’s Avonds gaan we in een restaurantje iets eten en we merken dat de tafel naast ons steeds over Rayna aan ’t praten is. Een Belgisch gezin uit Brugge met een tweeling van 18 jaar. Wanneer we afrekenen en opstaan vragen ze of we nog even een kopje koffie bij hun aan tafel willen drinken nadat we wat met elkaar gepraat hebben over Rayna. Het wordt een bijzondere ontmoeting en hun zoon, die mee aan de tafel zit, heeft net dezelfde problemen gehad als Bram. Bijzonder toch dat we door Rayna aan deze tafel terecht komen. Compostela is dit jaar een tocht vol met bijzondere ontmoetingen. Prachtig toch?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s