GR 16 Mouzaive – Monthermé

Startpunt wandeling: camping le Heron in Mouzaive

Lengte wandeling: 38 km

GR 16: het pad van de semois GPX-bestand

etappe Mouzaive- Monthermé
hoogtemeters

We starten deze wandeling vanuit Mouzaive, aan de camping ‘Le Heron’. Mooie camping met kampeerplaatsen aan de semois.

We wandelen op deze etappe 2 dagen omdat we onze wheely (wandelkar) willen testen en inlopen. Binnen een paar weken vertrekken we voor 3 weken op wandeltocht en gaan we een stuk van de route naar Compostella doen.

Onze wandelkar

We wandelen een lang recht stuk door het bos. Ideaal om onze spieren warm te maken en gewoon te worden aan de wandelkar.

Net voor Laforêt kom je aan de tabaksbrug de ‘Pont de claies‘, een primitieve brug gemaakt met gevlochten takken, die in de zomer gebruikt wordt om de rivier over te steken. Laforêt hoort bij de Mooiste
Dorpen van Wallonië maar net voor het dorp gaat onze weg in een bocht terug naar het bos om aan de brug in Vresse uit te komen.

We wandelen in Vresse voorbij het strandje waar in de zomer heel veel gezinnen komen verkoeling zoeken. In de bocht na de restaurants stijgt ons pad terug naar boven.

We komen in Membre uit het bos ongeveer rond de middag en besluiten daar in het plaatselijke restaurantje ‘Au Vieux Tournay’ iets te gaan eten. Hier kan je op een terrasje genieten van een mooi uitzicht en lekker eten.

Hierna is het even uitkijken dat je niet voorbij de route wandeld. Na de brug, richting Bohan, gaat aan de overkant van de weg de route naar omhoog dwars door het bos. Wij hebben dit stukje gemist en zijn via de weg naar Bohan gewandeld.

In Bohan aangekomen wandelen we door het dorpje. Hier kan je iets drinken of inkopen doen in de Delhaize. Ook zijn er verschillende campings waar je kan kamperen. We gaan langs de Delhaize terug naar omhoog. Hier vertrekt de GR achter een huis (nr 144), stijl naar omhoog in zigzag. Een hele ervaring met die wandelkar. Met 2 hebben we zitten trekken en sleuren om dat ding boven te krijgen en het is ons uiteindelijk gelukt!

We worden beloond met een ongelofelijk mooi uitzicht aan het kruis!

We did it!!
spectaculair uitzicht!

Dit kruisbeeld werd in 2015 volledig vernieuwd.

We vervolgen onze tocht in het bos door een vlak stukje weg. Hier in de buurt ligt dichtbij het vervallen vakantiedorp ‘Les Dolimarts‘. De moeite om een omweg voor te maken. Het verhaal lees je hier. Een heel vakantiepark ligt hier gewoon te vervallen tussen de bossen.

We dalen nu in zigzags door het bos weer de Semoisvallei in, richting Frankrijk. we komen la valléé des fraudeurs aan. Vroeger werd hier tabak, lucifers, alcohol, …over de grens gesmokkeld.

Wanneer we uit het bos komen wandelen we een stuk over de weg. Hier gaat de GR terug steil omhoog tussen 2 huizen. We hebben het even gehad om met de wandelkar over de GR te wandelen en volgen een stuk weg tot we terug na de bocht aan een stuk gemakkelijk begaanbare GR aankomen.

We wandelen een stuk door een open stuk hoog gras langs de hoogspanningsmasten. Even twijfelen we om hier onze tent op te slaan maar besluiten dan toch om verder te gaan.

We komen in Naux aan. Een mooi rustig dorpje aan de oever van de semois en besluiten hier onze tent op te zetten. In Frankrijk is wildkamperen toegestaan.

wildkamperen aan de Semois

Na een rustige nacht pakken we alles in en ontbijten op het bankje met uitzicht op de brug van Naux. De brug is de enige brug die de WOII heeft overleefd.

Aan ’t geniet van de ochtendzon
Passerelle van Naux
De Semois
Franse GR 16

Over de brug heb je een splitsing of kruising van de Franse GR 116. Het is hier super mooi en we spreken af om de Franse GR, die links loopt eens op een andere keer te wandelen. De Belgische GR 16 naar Monthermé loopt naast de boerderij omhoog het bos terug in. Na een poosje in het bos te wandelen kom je aan een café/restaurant uit waar je iets kan drinken of eten. Hier loopt de GR wat verderop terug het bos in om dan tensloten uit te komen aan de Roc la Tour.

Hard labour

Omdat het traject te zwaar is om met de wandelkar te doen, vele hoogtemeters met een met stenen bezaaid pad, besluiten we voor de Roc de la tour een stuk af te snijden. We wandelen een heel stuk naar beneden naar Monthermé langs een asfalt pad door de bossen. Er rijd niet veel verkeer en het is gemakkelijk wandelen met de wheely.

In Monthermé aangekomen wandel je terug langs een idyllisch paadje tussen de huizen en de Semois om tenslotte uit te komen aan de abdij van de Laval Dieu.

Abbaye de Laval Dieu

Hier vloeien de Semois en Maas samen.

In Monthermé wandelen we naar het pleintje en eten we een frietje op het gras. Hier staan een hele hoop mobilhomes samen met uitzicht op de Maas.

We wachten hier op Gerrit zijn ouders die ons komen ophalen.

Besluit: Super mooie wandeling met heel mooie vergezichten!


Weetje!

De Europese wandelroute E3 loopt van Santiago de Compostella naar de Zwarte Zee en is 6950 kilometer lang.

Landen: Turkije, Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Slowakije, Polen, Tsjechië, Duitsland, Luxemburg (gedeeltelijk samenvallend met de E2), België, Frankrijk, Spanje

De GR16 en de E3 zijn gezamenlijk 139 kilometer, van Naux, een klein dorp aan de Semois, ten oosten van Monthermé, tot aan de stuwdam van Vierre.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s