Dag 5: Dinant – Hastière

5 augustus 2018

Traject:

Dinant – Hastière: 25 km, totaal: 93 km

Overnachting: Castel Mosan Camping

Vandaag zijn wij om 06:30 u. opgestaan om de warmte voor te zijn. Tegen kwart voor acht vertrokken. Duurt toch nog steeds wat te lang om alles in te pakken en ons klaar te maken. Moeten we nog aan werken om sneller te kunnen doen.

Tot nu toe hebben we steeds de blauw met gele strepen gevolgd wat we nu ook deden. We liepen achter de abdij van Leffe door en gingen via de weg naar het dal omhoog. We vonden dit al vreemd omdat we dachten dat we de Maas moesten volgen vandaag. Toch de blauw – gele pijlen blijven volgen tot we ergens bovenaan in een bos uitkwamen en we wel zeker wisten dat we verkeerd waren. Ik was er van overtuigd dat we onderweg een afslag gemist hadden. Terug heel dat stuk naar beneden tot we terug aan de abdij uitkwamen. Bleek dat je daar de rood witte strepen moest volgen van de GR-routedoor de stad van Dinant om zo terug bij de Maas uit te komen. 10 km misgelopen, ondertussen al 10 uur en al tropische temperaturen en nog steeds in Dinant! Maar ja, het zou geen compostela zijn als alles perfect zou verlopen.

Net achter de rots van Dinant vallen we toch niet weer in panne zeker! De buis volledig geplooid van de doggyride! Weer vrienden opgebeld om de kar naar huis te nemen en te vervangen door een bolderkar die onze dochter nog had. We hebben alles wat overbodig was eruit gedaan, en dat was veel! Gouden tip: neem maar eten mee voor 1 week en stuur de rest op naar een postkantoor waar je dit kan gaan uithalen. Nu wachten op Pascale en Luc, zij waren diegene die ons vandaag weer uit de nood konden helpen. Gelukkig hebben we zulke goede vrienden.

Het was een beetje stille oorlog tussen Gerrit en mij, hij bleef die doggyride maar volstoppen en overladen en ik was zo boos dat alles misliep vandaag. Tja, je hebt iemand nodig om dat te kunnen afreageren. Sorry schat voor die dag.

De moed zakte me echt in de schoenen, we hebben al elke dag iemand nodig gehad om ons te helpen. Niet echt Compostela he!  Die moment zat ik ook met de gedachte of het me allemaal wel hielp om het verdriet te kunnen dragen.  We hadden een facebook pagina aangemaakt voor onze vrienden en familie dat ze ons konden volgen. We plaatsten daar steeds op hoe ver we waren. Nu had ik vermeld dat we weer in panne stonden met ons karreke. Hierop kregen we al heel snel telefoon van Kathy en Geert, vrienden van ons die voor ons een nieuwe doggyride wilden kopen. Ongelofelijk he! Die goedheid en steun van iedereen zorgde ervoor dat we terug met moed doorzetten.

Tegen half twaalf terug aan de wandel. We moesten steeds de Maas volgen, ook hier was er niets aangeduid met stickers hoe je moest volgen wat wel moeilijk was aangezien we door weiland moesten wandelen, een stukje bos, … We waren niet zeker of we wel juist aan ’t wandelen waren tot we aan de rots aankwamen van Freyr.  Dit stond vermeld in het boekje ‘via Monastica’, dus we waren op het juiste pad! Hier hebben we op dit prachtige plaatsje gepicknickt. Je zag aan de overkant van de Maas het kasteel van Freyr.

Gerrit nam een kleine siësta en dommelde al snel in, Rayna sliep op haar koelmat.  Zelf vond ik mijn draai niet echt en ben aan de Maas gaan zitten om van het uitzicht te geniet. Was niet zo ’n goed idee want het verdriet voor Bram overviel me toen heel erg en ik voelde me zo verloren. Hij zal nooit meer kunnen genieten van alle mooie dingen die er zijn. Het doet zo echt pijn aan je hart als je aan al de dingen denkt die hij niet meer zal meemaken.

Na een uurtje pauze vertrekken we verder en staan we op een gegeven moment aan een splitsing en weten we niet goed hoe we verder moeten. Hier lopen een hele hoop toeristen in het bos en wijzen ons ook de weg. We moesten langs een smal pad rondom de rots wandelen om zo verder te kunnen. Je waant je op dit pad echt niet in België, zo mooi. Hier zitten ook een paar stelletjes op het pad met de voeten in ’t water. Ze moeten allemaal opstaan om ons door te laten.

BMYV3421

 

Beetje later komen we aan een weide met koeien, het pad loopt hier gewoon door! De koeien waren allemaal aan een plas water aan ’t drinken en wij moesten hier met die bolderkar langs passeren. Ik was echt niet op mijn gemak.  Gerrit vond dit wel erg grappig en heeft het op film gezet.

 

Na deze weiden kwamen we aan in woonwijken wat een fel contrast was na al dat natuurschoon. In het dorp van Hastière zijn we in een cafeetje langs de weg een heerlijk koud pintje gaan drinken en een spaghetti gaan eten. Ook hier heb ik weer zitten huilen, je kan dit niet zomaar uitzetten maar wel genant als de mensen naar je staren. Ze waren hier wel vriendelijke en behulpzaam! Vanaf hier was het echter nog 2 uur stappen naar de camping dat in het boekje stond. Ons plan was dus om verder te wandelen en wild te gaan kamperen.

Terug een stukje door bos gewandeld, dan de sluis over om naar de andere kant van de Maas onze weg verder te zetten. Tot onze grote opluchting kwamen we daar ook  een camping tegen! Zalig gewoon, was ondertussen al 21 uur. We konden ons nog douchen en kregen weer een koud pintje. De camping zelf is aan renovatie toe maar de douches waren splinternieuw.  Een paar broers van de Vlaanders hebben de camping overgenomen en zijn ze stilaan volledig aan ’t renoveren.

Tentje opgezet en heel snel in ’t slaap gevallen. Gerrit heeft nog een tijdje buiten naar de sterren gekeken en kreeg het heel zwaar nadat hij op zijn gsm foto ’s bovenhaalde van Bram.

Vandaag was het 35 graden. 25 km gestapt en maar 15 km opgeschoten.

Tip van de dag: deze camping staat niet in het boekje maar ligt pal op de route aan de Maas!

 

 


Een reactie op “Dag 5: Dinant – Hastière

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s