GR16 Bouillon – Alle-sur-semois

Startpunt wandeling: Pont de France, Bouillon, België

Lengte wandeling: 25,1 km

Totale stijging: 922 m

GR 16: het pad van de semois GPX-bestand

startpunt van de wandeling

We doen deze wandeling met een groep van vrienden waar we steeds samen mee op wandelvakantie vertrekken. We zoeken altijd mooie wandelingen uit om te oefenen. Deze wandeling is gekend als bijzonder moeilijk door de vele hoogtemeters en is ideaal om te trainen wanneer je van plan bent om in de bergen te gaan wandelen, of zoals in ons geval; in de rijstvelden van Sapa, Vietnam.

Behoorlijk avontuurlijk en inspannend maar je wordt beloond met de mooiste uitzichten die Ardennen te bieden heeft!

Het GR 16 pad volgt de rivier van de bron in Aarlen tot de monding in de Maas bij Monthermé. In vogelvlucht bedraagt de afstand amper 80 km, maar de ‘koningin van de meanders’ doet er 220 km over om haar einddoel te bereiken.

Wij starten pas vanuit Bouillon aan de Pont de France en beginnen onmiddellijk met een serieuze klim in zigzag naar omhoog . We zullen uiteindelijk een hoogteverschil overwinnen van 140 meter naar het uitkijkpunt de Côte d’Auclin.

Daarna wandelen we een tijdje stijgend en zelfs wat vlak in lijn, om via een volgende reeks zigzags op de crête te arriveren bij de uitzichttoren van Auclin. Deze belvedère dateert uit 2001. Hij ligt 175 m boven de Semois, is 25 m hoog en is bereikbaar via 116 treden. Het uitzicht over de stad strekt zich uit tot voorbij de Franse grens.

zicht vanuit de uitkijktoren

Na het beklimmen van de toren dalen we af naar het cisterciënzerklooster in de vallei van de Semois. 

Abdij Clairefontaine Cordemois

De abdij ligt aan de Semois, op 3 km van Bouillon en biedt onderdak aan een gemeenschap van cisterciënzer zusters.
Volgens de regel van de heilige Benoît bestaat hun dagelijkse leven uit bidden en handarbeid. De kerk is toegankelijk voor bezoekers. Een vleugel van het klooster herbergt mensen op zoek naar rust en stilte, alleen of in groep. Winkel met religieuze voorwerpen, boeken, cd’s, schilderijen op zijde, keramiek, ambartisanale koekjes …

Wij wandelen hier enkel voorbij terug de bossen in naar het volgende uitkijkpunt bij de Moulin du Rivage, hier zie je de nauwe meanders van de Semois, met het beroemde “Le Tombeau du Géant” (het graf van de reus) panorama, geklasseerd als uitzonderlijk natuurlijk erfgoed van Wallonië.

het graf van de reus

Hierna dalen we terug af naar de semois en besluiten hier te wildkamperen op het idyllische plaatsje. De mannen springen de semois in om af te koelen na een snikhete dag

De bomen staan hier in een rondje aan het water, ideaal om al onze hangmatten aan vast te binden. De eerste keer dat we op deze manier overnachten.

Terwijl we doorheen de dag het superwarm gehad hebben, wordt die nacht voor ons de koudste die we ooit meegemaakt hebben. Niemand heeft een oog toegedaan en allemaal telden we de minuten naar zonsopgang.

Ga dus nooit in een hangmat aan het water liggen! Het koelt daar enorm af! Ook kan je beter een matrasje in de hangmat plaatsen zodat de koude van de grond je niet kan bereiken.

We ontbijten aan de overdekte picknickbank die er staat en vertrekkend daarna verder op tocht.

Van hieruit beginnen we terug te klimmen naar het dorpje Rochehout, hier loopt ook de beruchte ladderwandeling.

In Rochehaut wandelen we langs het mooie uitkijkpunt dat beschreven is als een van de mooiste uitkijkpunten van België.

uitkijkpunt Rochehout

Hierna dalen we af naar Frahan, een pittoresk dorpje aan de Semois. Hier starten ook talrijke wandelingen.

bewegwijzering GR 16

In Frahan wandel je over het brugje voorbij de boerderij om na de bocht terug omhoog te klimmen in het bos. Let hier goed op want je wandelt er zo voorbij.

Terug in het bos blijft het ongelofelijk mooi wandelen. mooie rotsformaties, smalle paadjes, … je wandelt helemaal alleen tot in Alle.

In Alle komen we uit aan het recreatiedomein Récréalle waar je iets kan eten, drinken en bekomen van de zware wandeling.

Beslist de moeite waard!!

Je kan het vervolg ook lezen op mijn blog van Mouzaive naar Monthérmee.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s